sunnuntaina, tammikuuta 06, 2008

Morfiinia tai ei - kovaa mennään!

*
Lukijavihjeen perusteella
(Kiitos Varpu!) tutustuin merkilliseen urheilututkimukseen. Harjoituskaudella urheilijat ottivat säännöllisesti morfiinia kyetäkseen harjoittelemaan kovempaa. Kun samat urheilijat kilpailutilanteessa olettivat saavansa morfiinia voidakseen taistella kipukynnystä vastaan, heille annettiinkin lumelääkettä. Lumelääke antoi tästä huolimatta huomattavan edun suorituskyvyssä. Miten WADA (Maailman antidopingtoimisto) aikoo tähän asiaan reagoida? Ei kai lumelääkettä sentään voi lisätä urheilussa kiellettyjen lääkeaineiden listalle?

Lääketieteessä tunnetaan hyvin tämä lumevaikutus. Teoriassa lumelääke voi edistää sisäsyntyistä kivunlievitystä. Italialaistutkijat ovat nyt tehneet jännittävän kokeen urheilijoille. Dopingaineeksi luokiteltua morfiinia on annettu harjoituksissa todella kovaa treenaaville urheilijoille. Urheilijan tietämättä morfiini vaihdettiin lumelääkkeeseen kilpailutilanteessa, mutta tästä huolimatta urheilija koki samantyyppisen kivunlievityksen kuin saadessaan morfiinia. Urheilijan kilpailusuorituksessa näkyi kivunlievityksen tuoma suorituskyvyn parannus. Asiaa tarkemmin selvitettäessä todettiin, että lumelääkkeen aikaansaama kivunlievitys syntyi vaikka viimeisimmästä morfiinipiikin annosta oli kulunut jopa viikon verran. Morfiinin antama kivunlievitys säilyy siis odottamattoman kauan.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että morfiinin tukemaa lumelääkitystä voidaan käyttää urheilusuorituksen tehostamisessa. Tämä olisi nykyisten dopingsääntöjen sallimaa puuhastelua sillä "harmaalla alueella". Ei kiellettyä, mutta tietenkin moraalisesti arveluttavaa toimintaa.

Halutessaan urheilija voisi siis ottaa morfiinilääkettä kilpailua edeltävien harjoitusten aikana ja varmistaa paremman suorituskyvyn "laillisella" lumelääkityksellä itse kilpailupäivänä. On selvää, että kipukynnyksen ylittäminen harjoituksissa ja kilpailutilanteessa, ei voi olla riskitöntä puuhaa. Moni urheilija saattaa kuitenkin olla valmis ottamaan tämän riskin saavuttaakseen tarvittavan edun kilpailutilanteessa.

Mitä mieltä olette tästä tutkimushavainnosta?

Lähde: Fabrizio Benedetti, Antonella Pollo, and Luana Colloca. Opioid-Mediated Placebo Responses Boost Pain Endurance and Physical Performance: Is It Doping in Sport Competitions? The Journal of Neuroscience, October 31, 27 (44): 11934-11939, 2007

12 kommenttia:

  1. Eikös lumelääke toimi vain, jos sen ottaja luulee ottavansa oikeaa lääkettä? Eli toisin sanoen, urheilijan pitäisi olla siinä uskossa, että hän ottaa morfiinia myös kilpailuissa. Ja sitten jännitettäisiin doping- testejä...

    *P*

    VastaaPoista
  2. Jep, Anssi ja *p*, tämä on todella mielenkiintoinen tutkimus.

    VastaaPoista
  3. Eiköhän morfiini ole jo itsessään kielletty doping-aine, joten kyllä siinä joutuu jännittämään jo harjoituskaudellakin.

    VastaaPoista
  4. Olipa hölmö juttu.. Huippu-urheilija kärähtäisi morfiinista jo harjoituskaudella. Se ei tietysti kiinnosta ketään mitä opiaatteja kuntoilija harjoitellessaan vetää.

    VastaaPoista
  5. Morfiini ei ole kielletty harjoituskaudella, vaan ainoastaan kilpailussa.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoista kommentointia tämän merkillisen tutkimustiedon ympärillä! Täytyy rehellisesti sanoa, etten tiedä onko asia noin kuin Tiedemies asian ilmaisee:

    Morfiini ei ole kielletty harjoituskaudella, vaan ainoastaan kilpailussa.

    Osaako joku varmistaa tiedon?

    VastaaPoista
  7. Morfiinia saa olla virtsassa vähemmän kuin 1 mg/l. Jotenkin tuntuisi oudolta, josko harjoittelukaudella sen käyttö olisi laajemmassa määrin sallittua. Harjoittelukausi ja kilpailukausi kun menevät useassakin lajissa päällekkäin. En tiedä, jotta miten paljon esim. ns. morfiinin käyttäjiltä löytyy morfiinia virtsasta. Todennäköisesti tuo raja-arvo 1 mg/l on aika pieni. Joissain lääkkeissä on joitain morfiinijohdannaisia, joten riittävän pieni raja-arvo lienee paikallaan. Toivonpa kuitenkin, ettei kukaan sorru käyttämään morfiinia.

    VastaaPoista
  8. Kyllä se on niin, että morfiini on kiellettyä vain kilpailun aikana. Morfiinista on aika helppo mitata, koska sitä on käytetty ja kuinka paljon. Opiaatit häviävät virtsasta muutamassa päivässä.

    Morfiinin kielto harjoituskaudella olisikin järjetöntä. Urheilijoille joudutaan usein tekemään erilaisia ortopedisia leikkauksia ja harjoittelu toipumisvaiheessa olisi mahdotonta ilman kovia kipulääkkeitä.

    Tämä voi jonkun mielestä olla "huijaamista", mutta minusta näissä jutuissa on menty jo vähän liian pitkälle. Yhtä lailla voitaisiin palauttaa Pierre de Coubertinin ja kumppanien urheiluideaali. Urheilukilpailuihin saisivat osallistua vain sellaiset miehet, jotka eivät ole palkkatyössä tai syntyperältään vääriä. Harjoittelu voitaisiin kokonaan kieltää, sitäkin pidettiin huijaamisena.

    VastaaPoista
  9. Uusimmassa tämän vuoden antidopingsäännöstössä on morfiinin käyttö yksiselitteisesti kielletty. Mitään raja-arvoa ei edes enää mainita. Harjoituskaudesta ei myöskään puhuta mitään. Voisitko Tiedemies antaa linkin tuohon harjoituskausijuttuun? Urheilijoille varmaan löytyy muitakin kipulääkkeitä kuin morfiini tai muu kielletty opiaattipohjainen lääke.

    VastaaPoista
  10. Väitteeni perustuu The Economistin referaattiin tässä mainitusta tutkimuksesta. Artikkeli oli pari kuukautta sitten ilmestyneessä lehdessä. En löytänyt sitä verkosta suoralta kädeltä, mutta löysin muita, joissa viitataan samaan tutkimukseen ja sanamuoto on tuon dopingsäädöksen osalta täysin sama:
    http://www.hindu.com/seta/2007/11/15/stories/2007111550201500.htm
    Morphine is a performance-booster and is not allowed by the World Anti-Doping Agency (WADA) during sports competitions. However, it differs from drugs like steroids in an important way. Its action is temporary, lasting but a few hours. Steroids, on the other hand, build muscles and thus give much longer lasting effects. They are completely banned for sportsmen by WADA, but morphine is banned on competition days alone.

    Lisäksi verkosta löytyy vuoden 2008 WADA:n listoja referoituna, minulla ei ole mitään syytä epäillä niitä. Yksi esimerkki:
    http://www.athleticsafrica.com/Outgoing/wadadoping2_fs_270907.html

    siellä morfiini on "in-competition only" listalla.

    Suomessa yleensä suhtaudutaan dopingiin täysin vainoharhaisesti verrattuna siihen, miten asia maailmalla hoidetaan. Täällä voi olla jotkin omat säädöksensä, jotka poikkeavat WADA:n vahvistamista, siitä en mene mitään sanomaan.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Tiedemies! Luin Dopingsäännöstön huonosti. Siellä mainitaan tosiaan, että vain kilpailun aikana mm. morfiini on kielletty.

    VastaaPoista