keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Mielenkiintoinen havainto rasvakudoksesta

**
Joslinin diabeteskeskuksen tutkijat
ja Harvardin lääketieteen laitos (Boston, USA) järjestivät melkoisen yllätyksen. He raportoivat tänään (7.5.2008) arvostetussa tiedelehdessä Cell Metabolism todella mielenkiintoisista koesarjoista.

Ensiksi vähän taustatietoa. Vyötärölle kertyvää rasvaa pidetään aineenvaihdunnallisesti erittäin ongelmallisena. Se kuuluu itsenäisenä tekijänä metaboliseen oireyhtymään ja monien tutkijoiden mielestä on osaltaan pahentamassa insuliiniresistenssiä (vähentää insuliinin vaikutusta) vaikeuttaen näin tyypin 2 diabeetikon sairautta. Ihonalaista rasvaa ja varsinkin pakaroissa olevaa rasvaa taas pidetään aineenvaihdunnallisesti ongelmattomampana. Jokainen laihduttaja tietää, että vyötärön seudulta rasva vähenee nopeammin kuin pakaroista, lantion seudulta tai reisistä. Varsinkin sellainen laihduttaja, joka omaksuu liikunnalle myönteisen elämäntavan, huomaa vatsan seudun Michelinin kutistuvan.

Nyt sitten amerikkalaistutkijoiden kiinnostaviin havaintoihin. Koe-eläiminä käytetyille hiirille siirrettiin ihonalaista rasvakudosta vatsan alueelle ihan sinne sisäelinten väliin. Tämän seurauksena hiirten paino lähti laskemaan! Myös hiirten kokonaisrasvan määrä putosi vaikka hiiret söivät saman verran kuin ennenkin eivätkä liikkuneet aiempaa enemmän.

Homma ei toiminut toiseen suuntaan. Eli vyötärön seudulta kerätyn rasvan siirto toiseen paikkaan hiiressä ei vaikuttanut hiirten painoon ja kokonaisrasvaan mitenkään. Lisäksi tutkijoilla oli vertailuryhmänä hiiriä, joille tehtiin valeleikkaus, eli avattiin hiiri mutta rasvaa ei siirretty minnekään.

Tutkijoiden mielestä on siis olemassa "hyvää" ja "huonoa" rasvakudosta. Paras laihdutustulos saavutetaan (ainakin hiirellä) ottamalla hyvää ihonalaista rasvaa esimerkiksi alaselästä ja siirtämällä se rasva vatsaontelon sisään. Hyöty oli pienempi silloin kun hyvä rasvakudos siirrettiin jonnekin muualle elimistöön.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin pidettiin rasvakudosta aineenvaihdunnallisesti täysin merkityksettömänä. Edessä ovat ajat, jolloin löydämme rasvakudoksesta avaintekijöitä ihmisen terveyteen. Voisiko esimerkiksi ihminen saada terveyshyötyjä syömällä enemmän rasvaista kinkkua (mistä sitä enää saa kun kaikki on nykyään niin rasvatonta?)? Leveästä takamuksesta ja runsaista lanteista voi siis olla jotain hyötyä. Varokaa olutmahaa!

Lähde: Thien T. Tran, Yuji Yamamoto, Stephane Gesta, C. Ronald Kahn. Beneficial Effects of Subcutaneous Fat Transplantation on Metabolism. Cell Metabolism 7 (5): 410-420, 2008

Asiasta kirjoittaa myös mm. YLE Tiedeuutiset (6.5.2008)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti