sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Syö ruokaa - ei lisäaineita

**
Juhannukseen asti on käynnissä kilpailuni
suomalaisista eniten lisäaineita (E-koodeja) sisältävistä elintarvikkeista. Jo nyt on tullut kymmeniä ehdotuksia ja listan kärkituotteissa on häkellyttävän paljon noita "moderneja E-vitamiineja".

Taina Rautio (Elintarvikeviraston ylitarkastaja): Romance-kakun suuri lisäaineitten määrä kertoo minulle sen, että siinä on käytetty hyvin pitkälle prosessoituja komponentteja. Tässäkin on 7-8 maidosta erotettua aineosaa, joista sitten on rakennettu keinotekoisesti uutta. (Iltalehti, 9.5.2008)

Villin lännen touhulta vaikuttaa elintarviketeollisuutemme nykylinjaus. Rasvat pois ja tilalle:
  • arominvahventeet (varokaa erityisesti glutamaatin eri muotoja E621, E622, E623, E624, E625)
  • emulgointi- ynnä täyteaineet (pöyristyttävän epäterveellisiä ja yleisiä ovat: synteettiset difosfaatit E450, jotain niin kauheata kuin karrageenit E407)
  • väriaineet (atsoväriaineiden tuoma silmän ilo saattaa olla teollisuuspöperöiden tarjoama ainoa ilon aihe, mutta itku tulee kun noiden väriaineiden terveysvaikutuksia arvuutellaan alan kirjallisuudessa! Itse välttäisin näitä numerosarjoja E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155)
Tehkää sen sijaan näin:
  • luopukaa kokonaan karkkipäivästä!
  • napostelukulttuurille sanotaan tomerasti EI!
  • luopukaa pitkälle prosessoiduista komponenteista ruuissa (Taina Rautio)
  • tehkää lisäaineettomien ruokien suosimisesta perushyve
  • valmistakaa ruoka kotona puhtaista raaka-aineista
  • käykää tarvittaessa kansanopistojen tms. kokkauskursseilla
  • syökää rasva- ja proteiinipitoinen sekä varsin hiilihydraattipitoinen (matala glykeeminen indeksi!) runsas aamupala, jolloin nälkä ei synnytä tarvetta epäterveelliseen naposteluun ennen lounasta
  • syökää reilusti rasvaa ja proteiinia sekä niukasti hiilihydraatteja sisältävä laadukas lounas, jolloin pysytte kauan kylläisinä
  • panostakaa laadukkaaseen päivälliseen siellä kotona. Tehkää kotona valmistettavasta ruoasta perheen yhteinen uusi harrastus
  • löytäkää uudestaan suomalainen perinneruoka. Virallinen ravintovalistus onnistui melkein poistamaan nämä ruoat käytöstämme, mutta löytäkää yhdessä ne uudestaan!
  • laiskuuttaan tai aikapulaansa valittava voi ehkä pärjätä ostamalla pakastetuotteita kaupasta
  • älkää enää kantako kotiin kaupasta kevyttuotteita. Ne tuotteet ovat pelkkää petkutusta. Ymmärsittekö? Petkutusta.
Hyvää äitienpäivää! Viekää äidille kukkia, kilo tomaatteja, korillinen sipuleita, pullo extra virgin oliiviöljyä, pari kiloa voita ja pyytäkää äiti kylään valmistamaan sitä suomalaista perinneruokaa!

2 kommenttia:

  1. En osallistu kilpailuun, mutta ihmettelen vaan, miten monia lääkeaineita on saatu lisätä meidän ruokiin, vaikka niillä kaikilla on olemassa elimistöön jokin tuntematon yhteisvaikutus. Sopivalla yhdistelmällä saadaan ihmisestä luokiteltua jokin uusi diagnoosi... mitänytolikaan, en ala luettelemaan, mutta esimerkiksi luomutuotteiden pilaaminen karrageenilla E407 on hirvittävän väärin.

    Sen pilaamisen ihminen tekee moni jopa sille vaivalla valmistetulle kotiruoalle helposti lisäämällä luomukermaa ruokiin:-(

    VastaaPoista
  2. Voittaako täältä mopon tai jotain?

    Arvoisa Veteraaniurheilija, oma rakas tyttöystäväni puhuu ja tekee tasan oppiesi mukaan, tosin hän ei lue tätä palstaa, vaan on muuten tietoinen näistä asioista.
    Siksi syömme pihviä, joskus tummaa riisiä ja nuudelia (käyn punttisalilla kovaa rautaa vääntämässä), maitotuotteita satunnaisesti, valko- ja roseviinejä ruokajuomana Huberin ohella, kasviksia, kalaa, votkaa, jne.

    On tosi hyvä olo näillä eväillä, ja rauta kulkee.

    T: Jape

    VastaaPoista