keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

Älä masennu - voit saada sokeritaudin!

**
Värikäs otsikko taas
. Laajasta päivittäin seuraamastasi tietotarjonnasta löysit ehkä juuri tämän jutun otsikon takia ja onnistuin siten houkuttelemaan sinut näiden rivien pariin. Toiveeni toteutui. Anteeksi!

Kun nyt kuitenkin eksyit näille sivuille, niin lue kohteliaasti tämä juttu loppuun asti ja muutama muukin juttuni jossain vaiheessa. Kirjoitan nämä jutut suurella sydämellä, vilpittömänä tarkoituksena edistää suomalaisten terveyttä. Tässä sivustossa on tavallista vähemmän mainoksia. Rahoitan toimintani rehellisellä työnteolla. Jotkut terveyssivustot upottavat kaiken maailman piilomainontaa (ja julkimainontaa) järkevän tuntuisen tekstin joukkoon. Tämä on erilainen sivusto, kuten tulet huomaamaan. Älä enää mene kaupallisille sivuille! Mainokset voivat harhauttaa!

Johns Hopkinsin yliopistosairaalan tutkijat USA:ssa ovat otsikon lupaamalla tavalla löytäneet yhteyden masennuksen ja aikuisiän sokeritaudin (tyypin 2 diabeteksen) välillä. Tutkijat pitävät masennusta, aikuisiän sokeritautia, lihavuutta ja liikkumattomuutta sellaisena vaaratekijöiden ryppäänä, että oikein kylmiä väreitä kulkee selkäytimessä. Ei ole pelkästään kyse siitä, että diabeetikko masentuu, vaan masennus voi myös johtaa diabeteksen puhkeamiseen.

Sekalainen joukko keski-ikäisiä naisia ja miehiä (noin 5 000 kpl) uhrautui tieteelle kolmen vuoden ajan. Tästä potilasmateriaalista löytyi ajatus rohkealle väitteelle: oli 42 prosenttia todennäköisempää, että tutkittavat saivat sokeritaudin, jos he olivat olleet masentuneita. Mitä vakavampi masennus, sitä suurempi oli riski saada sokeritauti. Tutkijat kävivät läpi useita sekoittavia tekijöitä (mm. lihavuus, liikkumattomuus ja tupakointi), mutta masennuksen ja sokeritaudin välinen yhteys säilyi yhä vain merkittävänä riskinä.

Olen jo lähes kaiken merkittävän sanonut tästä aiheesta, enkä kiusaa sinua paljon enempää. Sen haluan vielä sanoa, että tutkijat yhdistävät tämän masennuksen aiheuttaman riskin saada sokeritauti, kohonneisiin stressihormonin tasoihin (esim. kortisoli). Kohonneet kortisolitasot heikensivät mahdollisesti insuliiniherkkyyttä ja johtivat vyötärörasvan lisääntymiseen. Tiedetään, että vyötärörasva on selkeä diabeteksen riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin äskettäin lääkärilehdessä Journal of the American Medical Association.

Lähde: Reuters Health News, 18.6.2008

2 kommenttia:

  1. Jos joku muukin luki uutisen loppuun niin ajattelin lisätä hiukan ajatuksia kortisolista. Kortisoli on hormoni jota erittyy esim. stressitilanteessa ja siitä käytetäänkin usein nimitystä stressihormoni. Tavallisin kortisolin erittymisajankohta on stressittömälläkin ihmisellä aamuyö. Tällöin kortisolin eritys on osa biologista kelloa joka toimii vuorokausirytmin mukaan. Nukkuvan ihmisen glukoosivarastot maksassa ovat tavallisesti aamuyöllä ehtyneet ja jotta verensokeri ei laske liian alas kortisoli aktivoi maksan tuottamaan lisää sokeria (glukoosia) aminohapoista ja glyserolista. Samalla kortisoli myös vapauttaa lihaksista proteiinia sekä rasvakudoksesta rasvahappoja elimistön käyttöön.

    Stressitilanteessa kortisoli toimii samoin eli vapauttaa elimistön energiavarastoja ja aktivoi maksan sokerintuotantoa. Se antaa yksilölle voimaa päästä stressitilanteen yli.

    Mutta jos stressitilanne pitkittyy viikoiksi tai kuukausiksi on liialla kortisolin erityksellä haitallisia vaikutuksia ihmisen elimistölle. Lihaksia muutetaan jatkuvasti sokeriksi ja sokeria rasvaksi joka taas insuliinin ollessa pikku riikkisen koholla (insuliini kohoaa aina kun verensokeripitoisuus kohoaa vrt. kaljavatsan muodostuminen) varastoituu juuri sinne vatsaontelon sisäiseksi rasvakudokseksi.

    Stressistä seuraa (kaiken tavallisen muun stressiin liitetyn lisäksi) siis lihaskatoa ja vyötärölihavuutta. Se kuluttaa myös sisäistä energiantuotanto ja varastointikoneistoa niin että esim. haima voi vahingoittua josta voi seurata insuliinihoitoa vaativa diabetes.

    Eräs vähemmän huomioitu asia on että stressaantuneen henkilön verensokeri on jatkuvasti koholla ja hänelle saattaa kehittyä tavallisesti diabeetikkoja vaivaavia sairauksia nopeammin kuin jos stressiä ei olisi. Tavallinen seuraus (aika haitaton joskin vakavammasta varoittava tilanne) voisi olla vaikka päälaen hiuksien harveneminen josta Christer aiemmin jo kirjoittikin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Westie erinomaisen hyvin kirjoitetusta kommentista!

    Rentoutukaa juhannuksena! Se on parasta terveydenhoitoa.

    VastaaPoista