keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Maitopulaa Suomessa

Maidosta uhkaa tulla pula Suomessa. Maitopula on kuitenkin torjuttavissa kilpailukykyisillä tuottajahinnoilla ja riittävillä investointituilla. Tätä mieltä on maitoasiamies Sami Kilpeläinen (MTK).

Maitotilojen heikkoon kannattavuuteen ovat vaikuttaneet rajusti nousseet tuotantokustannukset. Se on johtanut kustannuskriisiin monilla tuotantoaloilla, kuten maitoalalla. Maidosta on saatava markkinoilta riittävän hyvä hinta, joka kattaa tuotantokustannukset ja kannustaa tuotantoon.

Tuotantokustannukset maitolitraa kohden ovat nousseet jopa 10 senttiä litralta. Kustannuksia ovat nostaneet kohonneet energian, rehujen ja lannoitteiden hinnat. Euroopan Unioni kiristi maidon kansallisia tukiehtoja muutama vuosi sitten. Lisäksi vuonna 2003 EU toteutti mittavan EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen, joka tilapäisesti laski maidon hintaa. Siksi nyt maidontuotanto on Suomessa alhaisimmillaan 50 vuoteen.

Joka päivä kolme maitotilaa Suomessa lopettaa maidontuotannon. Samaan aikaan tilakoot kuitenkin kasvavat. Edellytykset maidon tuotantomäärän kasvuun ovat siis olemassa. Valion johdolla meijerit nostivat maidon tuottajahintaa viime keväänä. Se oli piristysruiske maitosektorille. Vastaavanlaisia toimenpiteitä tarvitaan vielä lisää, jotta maidontuotanto saadaan jälleen nousuun. Maitotilojen kannattavuuden parantaminen onkin tärkein haaste, jotta tavoitteeseen päästään.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 20.8.2008

4 kommenttia:

  1. Niin, olin kuulevinani, että maatiloja lakkautetaan tuhannen tilan vuosivauhtia ja sehän on melkein saman verran...?

    Luomumaitoa pitää ostaa siis enemmän, koska ruoan ja juoman tuotannossa täytyy olla aina ENSIN kysyntää, ja sitten vielä joku joka sitä ostaa, tilaa kauppaan jne...

    Olisipa tajunneet aikoinaan kehittää tinkimaitokulttuuria, eniin ei olisi päässyt monopoli pilaamaan kaikkea... Lehmää en sentään laita minäkään;-)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti joskus vielä elintarviketeollisuus osaa hyödyntää meidän omia helmiämme, kuten kyytöt:
    http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/101104.shtml

    Enpä ole minäkään ennen huomannut, että meillä Tampereella on mahdollista ostaa kyyttölehmien maitoa käsittelemättömänä keskustan tuntumasta.

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos linkistä, en tiennytkään...

    Tietääkö kukaan, kenelle lasku pitää lähettää, jos haluaa tehdä valituksen jostakin tuotteesta, esim jos siitä tuli maha kipeeksi, ei kukaan valita siitä tuotteesta? Laitan linkkiin sen sivun, missä annetaan ohjeita ja voi valittaa, mutta kuka maksaa? Kyseessä voi olla mikä vaan, mutta miten toimitte?

    Luomukaalesta ei ole koskaan tullut maha kipeäksi, joten viljelystä riippuu eikä niitä saa kaikista kaupoista. Minulla on vielä pala jäljellä sitä minkä takia jouduin päiväksi tutkimuksiin. Kukaan ei selvitä kaalta, mitä jäämää siinä oli "liikaa", vaikka se oli selvä syyllinen. Mut kenelle lasku lähetetään?

    Toivottavasti kyytöt saavat luomuheinää, että ei tule vaivoja ja mutaatioita.

    VastaaPoista
  4. Soitin eviraan ja kertoivat. Tosiaan, itse joutuisin sen maksamaan, kun ei VIELÄ ole kyse siitä, että olisi joku "isompi juttu". Sanatarkkaan en muista, mutta kovin hyvin on varmistettu, ettei kukaan pääse niitä analyysejä tekemään.

    Ilmoitin toki kaupungin elintarvikevirastoon, mutta en ainakaan tuota kaalta sinne anna, vaan pakastan sen saman lopun myöhempää tarkastelua varten. Voihan olla, ettei kaupunkikaan sitä laskua halua kustantaa?

    VastaaPoista