sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Ajattele sydäntäsi - syö kalaa

**
Kuopiolaistutkija Jyrki Virtanen
on ollut mukana toteuttamassa kansainvälistä ravitsemustutkimusta missä tutkittiin kalan terveellisyyttä. Tulokset julkaistiin ihan äsken American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. 

Tutkimukseen osallistui yli 40 000 yhdysvaltalaismiestä, jotka olivat 40-75 -vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Miesten elämäntapoja ja muita riskitekijöitä kyseltiin kahden vuoden välein kaiken kaikkiaan 18 vuoden ajan. Ruokavaliota selvitettiin neljän vuoden välein.

Seurannan aikana miehillä todettiin 3 639 sydän- ja verisuonitautia ja 4 690 syöpää. Lisäksi tilastoitiin 1386 muusta syystä kuollutta. Tutkimustiedot kerättiin sellaisilta miehiltä, jotka olivat töissä terveysalalla. Tutkimukseen eivät naiset tällä kertaa osallistuneet lainkaan. 

Tutkijat päätyvät pitämään kalansyöntiä hyvänä sydämelle ja verisuonille, mutta kaikkia sairauksia sekään ei estä. Kalaa 1-4 päivänä viikossa syövät sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin hieman harvemmin kuin korkeintaan kerran kuussa kalaa nauttivat, mutta kala ei ehkäissyt syöpiä tai muista pitkäaikaissairauksista johtuvia kuolemia. 

Tulokset pysyivät samoina silloinkin, kun keskityttiin analysoimaan kalan rasvoja. Kova hehkutus omega-3-rasvahappojen puolesta näyttäisi ainakin osittain olevan ylitseampuvaa kalaöljyjen markkinointia. Tutkimuksessa ei löytynyt mitään viitteitä siitä, että omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhteella olsi ollut vaikutusta tuloksiin. Nykykäsityksen mukaanhan omega-6-rasvahappojen runsaan saannin länsimaisesta ruoasta epäillään kumoavan kalaan liitetyt terveyshyödyt. 

Ajattele siis sydäntäsi ja syö kalaa mahdollisimman usein.

Olen aiemmin kirjoittanut varsin paljon kalansyönnin tärkeydestä. Tässä muutama muu juttu:
Lähde: Virtanen JK, Mozaffarian D, Chiuve SE, Rimm EB. Fish consumption and risk of major chronic disease in men. Am J Clin Nutr 88 (6): 1618-1625, 2008.

10 kommenttia:

  1. Niin tuo kalaöljyistä hehkuttelu taitaa olla ylitseampuvaa.
    Söin tässä taannoin kalöljyä päivittäin 2 rukalusikallista ja LDL
    nousi tuona 3kk aikana 20%, eli ei välttämättä hyvä asia nuo kalaöljyt.

    VastaaPoista
  2. "Nykykäsityksen mukaanhan omega-6-rasvahappojen runsaan saannin länsimaisesta ruoasta epäillään kumoavan kalaan liitetyt terveyshyödyt."

    Käsitykseni mukaan margariini+pehmeä rasva hehkutus on nostanut linolihappomäärän täysin luonnottomaksi ja n-3/n-6 suhde on luokkaa 1:10-20 kun oikeampi olisi 1:1-2

    Näissä tutkimuksissa jotka osoittavat "kalan rasvojen terveellisyyttä" ei ollenkaan välttämättä ole kyse siitä, että kalan rasva olisi terveellistä itsessään vaan siitä, että kalan nauttiminen korjaa tuota suhdetta. Vai oliko niin, että tutkijat väittivät ettei tällä n-3/n-6 suhteella ollut merkitystä ?

    VastaaPoista
  3. Juuri näin Sami Uusitalo, tämä on tulkittavissa ennemminkin epäluottamuslauseena niille kalaöljyille, joita nautitaan kapseleiden ja litkujen muodossa. Syö sinä vain runsaasti tuoretta kalaa ja vältä jatkossa margariinia ja muita ns. pehmeitä rasvoja. On muita tutkimuksia, joissa on löytynyt näyttöä siitä, että omega-6- / omega-3-rasvahappojen suhteella on merkitystä terveydelle. Minäkin uskon vahvasti, että tuolla suhteella on merkitystä terveydelle. Siihen suhteeseen voi vaikuttaa sekä panostamalla omega-3-rasvahappoja sisältäviin ruoka-aineisiin, että jättämällä vähemmälle ne omega-6:t.

    Anonyymin kohonneisiin LDL-kolesteroleihin en osaa kertoa mitään syytä. Siihen vaikuttaa ehkä ravitsemuksen kokonaisuus enemmän kuin yksittäinen nautittu ravintovalmiste. Muista syödä tuoretta kalaa!

    VastaaPoista
  4. Sama anonyymi täällä sanoo,että olen testannut nuo kalöljylitkut 3 kertaan ja saman tekevät eli nostavat minulla LDL:ää reippaasti.

    VastaaPoista
  5. Luovu kalaöljyvalmisteista, Anonyymi. Ei niitä ole pakko käyttää. Syö monipuolisesti tuoretta kalaa sen sijaan. Se on viisautta ja aika edullistakin.

    VastaaPoista
  6. Tutkimuksissakin on todettu tuo kalaöljyjen LDL:ä nostava vaikutus. Triglyt laskevat. HDL pysyy samana.

    Seppo

    VastaaPoista
  7. Kyllä toi n3/n6 suhde on Suomessa jotain ihan muuta. Finnravinto 2002:n mukaan miehilla noin 1/4. Finnravinto 2007 on myös juuri julkaistu jos tuorreemmat tiedot kiinnostaa.
    Tuo Samin esittämä suhde on kyllä käsittääkseni enempi amerikkalaisten juttuja. Ja kun noita artikkeleita on käännetty suomeksi on se suhde jotenkin myös muuttunut "meidän" suhteeksi.
    T JK

    VastaaPoista
  8. Kalaöljyn LDL:ää nostavaan vaikutus saattaa välittyä seuraavaa reittiä:

    kalaöljy vähentää maksasta erittyvien lipoproteeiinien rasvasisältöä ja mitä vähemmän rasvaa kuljetetaan, niin sitä lähempänä erittyvä lipoproteiini on LDL:ää eli kohonnut LDL saattaa olla seurausta siitä että osa aiemmin kovin rasvapitoisesta IDL/VLDL:stä luokitellaankin kalaöljyn vaikutuksen jälkeen LDL:ksi. Se LDL on periaatteessa ollut olemassa siis ennenkin mutta se ei ole näkynyt mittaustuloksessa LDL:nä.

    Eikö olekin selkeää... :)

    Edelleen on muistettava se että perinteisisssä labramittauksissa ei saada selville onko LDL pahaa vai hyvää. Siitä kertoo parhaiten triglyjen ja HDL:n määrä.

    VastaaPoista
  9. Kala on mitä luonnollisinta ihmisen ravintoa. Esim. kotoisessa muikussa on rasvahappojen lisäksi esim. kiva määrä sinkkiä hyvin imeytyvässä muodossa. Mielestäni makukin on hyvä.

    Myös aminohappo koostumus kalassa on pakko olla ihmiselle hyvin soveltuva. Eiköhän muutaman sadantuhannen vuoden evoluutio ole tehnyt sen selväksi.

    Muikkujen leivitys on helppo tehdä siten että heittää jauhot ja suolan kaupasta saatuun muikkupussiin, ravistelee vähän ja viskaa ne sitten voiseen pannuun.

    VastaaPoista
  10. Ottaen huomioon kala-allergian yleisyyden ei ole kovin fiksua kommentoida:

    "Luovu kalaöljyvalmisteista, Anonyymi. Ei niitä ole pakko käyttää. Syö monipuolisesti tuoretta kalaa sen sijaan. Se on viisautta ja aika edullistakin."

    Aika isolle osalle tuo ei ole vaihtoehto, Christer.

    VastaaPoista