maanantaina, toukokuuta 18, 2009

Veteraaniurheilu pitää kunnossa

***
Ystäväni kilpakentiltä ja tieteen parista
, professori Harri Suominen, on näköjään ollut haastateltavana Suomen Lääkärilehdessä 18.5.2009. Lukekaa tarkkaan mitä Suominen sanoo!

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa, mutta mitä aikaisemmin aloittaa aktiivisen liikkumisen, sitä enemmän syntyy myönteisiä terveysvaikutuksia.Terveydenhuollon pitäisi poistaa turhia pelkoja ja ennakkoluuloja ikääntyvien liikunnasta, sillä varsin iäkkäätkin voivat harrastaa säännöllisesti monia liikuntalajeja.

– Peruskuntoa ylläpitävän liikunnan, esimerkiksi kävelyn ja uinnin, lisäksi kannattaa harjoitella kuntosalilla, jotta lihaksiin saa voimaa. Kuntosaliharjoittelussa pitää käyttää tarpeeksi suuria vastuksia, että tulee tuloksia, kehottaa Harri Suominen.

Voimaharjoittelu voi ehkäistä kaatumisia, koska tasapainoa pystyy pitämään parhaiten yllä silloin, kun lihasten kunto on hyvä. Veteraaniurheilijoista nähdään, mihin vanhenevan ihmisen fyysinen suorituskyky yltää parhaimmillaan. 

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu äskettäin 40–85-vuotiaita pikajuoksijoita, jotka ovat urheilleet säännöllisesti nuoruudestaan lähtien.

– Iäkkäiden pikajuoksijoiden lihassolujen koko oli yhtä suuri kuin nuorten liikuntaa harrastamattomien. Lihassolujen poikkipinta-alahan vaikuttaa siihen, miten tehokkaasti lihas tuottaa voimaa. Nopeiden lihassolujen poikkipinta-ala pienenee vanhetessa, kertoo Suominen.

Kun tutkimuksessa verrattiin veteraaniurheilijoiden ja nuorten liikuntaa harrastamattomien sääriluita, havaittiin, että iäkkäillä urheilijoilla oli yhtä suuri luumassa ja paksu luun kuorikerros kuin nuorilla. Veteraaniurheilijoilla oli muuta väestöä vähemmän kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. Heillä ei ollut myöskään vakavia liikuntavammoja.

– Terveimmät henkilöt valikoituvat urheilijoiksi, mutta liikunta on myös selvästi terveyttä ylläpitävä tekijä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että kestävyyslajien harrastajien eliniän odote on pitempi kuin muun väestön, Suominen mainitsee.

Iäkkäiden pikajuoksijoiden tutkimuksessa haluttiin myös selvittää, voiko valmiiksi hyväkuntoinen veteraaniurheilija vielä parantaa suorituskykyään. Urheilijat satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista yksi jatkoi omaa harjoitteluaan ja toiselle laadittiin tehokas harjoitteluohjelma.

– Tulosten mukaan maksimi- ja nopeusvoimaa kehittävän harjoittelun liittäminen juoksuharjoitteluun lisäsi vielä entisestään lihasten voimantuoton tehoa ja nopeiden lihassolujen kokoa sekä sääriluun kuorikerroksen paksuutta, sanoo Harri Suominen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti