keskiviikkona, heinäkuuta 08, 2009

Urheilija hyötyy hiilihydraateista

**
Keskustelun laineet
käyvät korkealla sen suhteen pitäisikö nauttia paljon vaiko vähän hiilihydraatteja. Itse olen sitä mieltä, että vähän liikuntaa harrastava pärjää vähemmälläkin makean nauttimisella. Sen sijaan urheilija tekee viisaasti nauttiessaan hiilihydraatteja ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen. Jos on kyseessä tosi pitkä liikuntasuoritus (yli kaksi tuntia) voi hiilihydraattijuomaa nauttia myös suorituksen aikana.

Ajatukselleni hiilihydraattien tarpeesta liikunnassa löytyy tukea tuoreesta brittitutkimuksesta. Birminghamin liikuntatieteen laitoksella on tarkistettu onko hiilihydraattien nauttimisesta suorituksen aikana mitään hyötyä vai onko kyseessä jokin hiilihydraattien ja makeuden synnyttämä lumevaikutus.

Kymmenen kestävyysliikuntaan tottunutta miestä pyöräili kahden tunnin verran ns. steady-state sykealueella, jossa hapenkulutus on tasapainossa kudostasolla ja maitohappoa ei muodostu lihaksissa. Sen jälkeen he suorittivat vielä noin tunnin pituisen aika-ajon täysillä. Urheilijat nauttivat sokkona joko vettä, värjättyä vettä tai 6 prosentin vahvuista hiilihydraatti-elektrolyyttijuomaa. Urheilijoille kerrottiin (valheellisesti!), että kaikissa värjätyissä juomissa oli hiilihydraatteja.

Pelkästään vettä nauttineilla urheilijoilla työteho oli aika-ajon aikana keskimäärin 218 wattia. Värjättyä vettä nauttineet saavuttivat työtehon 219 W. Hiilihydraattijuomaa saaneet tekivät kaikkein eniten työtä, eli 242 W. Hiilihydraattijuomaa nauttineet suoriutuivat matkasta myös kaikkein nopeimmin. Suoritusajat olivat 66,35 min (pelkästään vettä juoneet), 65,94 min (värjättyä vettä juoneet) ja 59,69 min (hiilihydraattijuomaa juoneet).

Tutkijat päätyvät toteamaan, että hiilihydraattijuomista on hyötyä pitkäkestoisessa liikuntasuorituksessa ja kyse ei todellakaan ole mistään lumevaikutuksesta. Hiilihydraattijuomalla saavutettiin 10,6 prosentin tehonlisäys verrattuna pelkkään veteen tai värjättyyn veteen.

Lähde: Hulston CJ, Jeukendrup AE. No placebo effect from carbohydrate intake during prolonged exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab 19 (3): 275-284, 2009

Lisää juttujani hiilihydraateista löydät tästä:

4 kommenttia:

  1. Olen huomannut itsekin, että erittäin kovissa ja pitkissä rasituksissa hiilareiden tarve kasvaa. Korostan kuitenkin, että rasituksen on oltava pitkäaikaista ja kovaa.

    Toisaalta jos rasvat jätetään todella vähälle urheilijan ruokavaliossa voi siitäkin olla haittaa.

    Mitäpä jos tehtäisiin testi, että toisille annettaisiin täysmaitoa sekä kananmunia päivittäin ja 35-40% kok. en. hiilareita ja toisille 55-60% hiilareita vähällä kolesterolilla ja tyydyttyneellä rasvalla. Kummankohan kunto kehittyisi paremmin

    VastaaPoista
  2. Mites selittyy tuo 'epätieteellinen tulos', jossa joku Aamulehden toimittaja oli syönyt näitä uusia laihdutuspillereitä ja laihtunut 12kg muutamassa kuukaudessa? Oleellista on se, että pillereitten teho on siinä, että ne estävät rasvan imeytymisen. Potulla oli kuulemma käynyt tiuhempaan.

    VastaaPoista
  3. Liikunnan teho on suhteellinen käsite. Ylipainoiselle ja inaktiiviselle henkilöllle jo tavallinen kävelyvauhti hieman mäkisessä maastossa saattaa olla sen verran rasittavaa, että pääosa liikkumiseen vaadittavasta energiasta saadaan hiilihydraateista. Ja näin ollen hiilihydraattien merkitys palautumisessa korostuu.

    VastaaPoista
  4. Hiilihydraattien vähentäminen voi tehostaa mitokondrioiden toimintaa ja jopa lisätä niiden määrää. Edut näkyvät paljon nopeammin kuntosaliharjoittelussa kun lenkkipolulla. Tiedän jopa ultrajuoksijoita, jotka tankkaavat kookosöljyllä ja -vedellä ja alakarppaavat - hiilaritankaten vain rankemmilla lenkeillä ja tietenkin kilpailuissa. Palautuminen nopeutuu, vaikka varsinaisten tulosten paranemiseen voi mennä aikaa.

    Kanadan suosituimpia leffoja 2000-luvulla on inuiittiohjaajan ohjaama leffa myyttisestä juoksijasta - keskellä lumimaisemaa ei paljoa hiilareilla juhlittu.

    Pystymetsästä tällaisia kokeiluja ei varmaan kannata tehdä, mutta jos urheilumieltä löytyy niin mikä ettei. Itse ehdottomasti kokeilisin jos olisi aikaa.

    VastaaPoista