tiistaina, elokuuta 17, 2010

Muistisairauksien Käypä hoito -suositukset uudistuivat

*
Suomen Lääkärilehti kertoo tuoreessa numerossaan, että muistisairauksien (dementia, Alzheimerin tauti jne.) hoitoja on täsmennetty ja uudistettu. Tänään (17.8.2010) on arvovaltainen joukko lääkäreitä koolla tiedotustilaisuudessa pohtimassa hoitosuositusten merkitystä. Lue tästä tuore muistisairauksien potilasversio. Lääkkeitä pitää syödä, hoitoketju ei saa katketa ja valmistautua pitää siihen, että tästä taudista ei sitten ole paluuta terveeseen elämään enää.

Voiko olla synkempää sairautta kuin Alzheimer? Tuoreessa muistissa on oman äitini poismeno tämän sairauden raunioittamana. Rakkaat omaiset saivat seurata miten äidin persoona muuttui ja loppuvaiheessa ei enää läheisiään tunnistanut. Loppujen lopuksi oli ehkä onni, että kuolema tuli varsin nopeasti ja otti pois uupuneen sairaan. Muistiliitto ry:n sivuilta haettiin lisäinfoa. Aika varovaista oli tiedonvälitys siihen aikaan. Miten lie nykyään? Liputetaanko jo avoimesti kalaöljyjen ja fosfoseriinin puolesta? Muistutetaanko riittävästä rasvan saannista?

Äiti sai todennäköisesti parasta mahdollista Käypää hoitoa. Henkilökunnan kanssa juttelimme ravinnon merkityksestä ja ravintolisistä. Rauhoittavia lääkkeitä ja statiineja hän sai viimeiseen asti, mutta meillä ei riittänyt tarmoa tapella sen puolesta, että hän saisi kunnon ruokaa syödäkseen, statiineista luovuttaisiin ja ravintolisiä kokeiltaisiin.

Meidän terveydenhoitokoneistomme on trimmattu sellaiseen kuntoon, että kaikki se mikä ei mainita Käypä hoito -suosituksissa on jotain epämääräistä, tutkimatonta, ei niin kauhean käypää hoitoa. Sallittakoon tässä kuitenkin näinkin herkässä asiassa kuin oman äidin kuolema, kritisoida nykyisiä hoitosuosituksia kovin jäykiksi. Mitä jos tuo kolesterolin hoito statiineilla nopeuttikin äidin terveydentilan lopullista luhistumista? Mitä jos sitä kolesterolia olisi nimenomaan tarvittu juuri noissa turmeltuneissa aivoissa? Oliko niin tavattoman vaikeaa ymmärtää, että kalaöljyjä ja fosfoseriiniä olisi voitu edes kokeilla? Edes muutaman kuukauden verran?

Ei ole mikään yllätys, että muistisairauksien uudistetuissa hoitosuosituksissa varoitetaan edelleen tomerasti korkeasta kolesterolista (äidillä oli iäkkäänä korkea kolesteroli), ylipainosta (äiti oli erittäin laiha!), vähäisestä liikunnasta (äiti oli erittäin tomera liikkuja!), alkoholin vaaroista (äiti oli raitis!) ja korkeasta verenpaineesta (äidillä oli muistaakseni matala verenpaine ja taipumusta huimaukseen).

Mutta miettikää te lääkärit, hoitajat, tämän pelottavan sairauden edessä voimattomina seisovat, edes hetken verran olisiko tämä uudistettu muistisairauksien Käypä hoito -suositus ihan päin mäntyä, eli väärässä? Voisiko olla niin, että statiinihoidot jouduttavat sairauden etenemistä, potilaan pitäisi syödä maistuvaa, rasvaista ruokaa ja hänelle pitäisi määrätä ravintolisiä.

Ette kuitenkaan usko tohtori Tolosta. Vaikka hän oikeassa olisikin. En edes yritä tarjota linkkiä hänen sivuilleen (uteliaat voivat kokeilla internetin hakupalveluja). Lukekaa sen sijaan amerikkalaisen terveysbloggaaja Jimmy Mooren kirjoitus siitä mitä tapahtui eräälle Alzheimer -potilaalle:

Can You Heal Alzheimer's With Diet And Supplements? Nita Scoggan Did!

Mooren tapauksessa potilas luopui sokeri-, tärkkelys- ja viljapitoisesta ruokavaliosta sekä otti ravintolisiä. Tehokkaaksi osoittautui fosfoseriini suurina annoksina. Kahden vuoden sisällä Alzheimer meni nurkan taakse häpeämään ja videohaastatteluissa esiintyy harvinaisen virkeä pariskunta.

Onko se nyt niin p***een mahdotonta sisällyttää Käypä hoito -suosituksiin edes pienen pientä mainintaa siitä, että täydentävää hoitoa on muukin kuin statiinipillereiden popsiminen? Anteeksi kun häiritsen!

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:
Luento: Aivot ja ravintoVaro ruskeita elintarvikkeita!Minkä vatsan ympärysmitassa voittaa, sen muistikapasiteetissa häviää

4 kommenttia:

  1. Näinhän se on, statiineja syötetään niin kauan kuin vanhus nielee lääkkeensä, jos joskus on diagnosoitu liian korkea kolesteroli. Hyvä kun otit tämän asian esille.
    Jos ihminen ei itse kykene vaatimaan jonkin lääkkeen lopettamista, eikä omaisetkaan siihen puutu, me hoitajat syötetään kiltisti lääkärin määräämät lääkkeet.
    Joskus omaiset ovat hankkineet vanhukselle jotain luontaistuotteita (esim karpalokapseleita) joita sitten annetaan lääkärin suostumuksella potilaalle.
    Mikä estäisi viemästä osastolle vaikka kalaöjypulloa, josta antaisimme annoksen potilaalle? Hieman viitseliäisyyttä (ja tahtoa) vaan vaatisi. Voimmehan antaa konjakkipaukunkin, jos omainen tuo sen putelin. Ainakin pitkäaikaisosastolla näin on.
    T.hoituri

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Hoituri. Voi olla, että ajat ovat muuttuneet. Äidin poismenosta on aikaa neljä vuotta. Hoitavan lääkärin sana oli silloin ainakin laki. Ravintolisille ei tippunut myötätuntoa. Vaikea paikka minulle, tulee äitiä ikävä...

    VastaaPoista
  3. Bill ja Nita Scogganin haastattelusta Jimmy Mooren sivustolla voi lukea suomeksi
    TÄSTÄ.

    VastaaPoista
  4. Neljä viidestä Alzheimer-potilaasta ei saa lääkityksestä toivottua apua, sanoo neurologian professori Timo Erkinjuntti tänään Helsingin Sanomissa. Reuters puolestaan kertoo, että lääkejätti Eli Lilly lopettaa kehitteillä olleen Alzheimerlääkkeensä testaamisen, koska lääke pahentaa potilaiden oireita. Samssa uutisessa todetaan, että yhtiön masennuslääke Cymbalta, jota on suositeltu kipulääkkeenä, aiheuttaa niinikään ongelmia. Yhdessä nämä pulmat aiheuttavat massiivista haittaa Lillylle, jonka osakekurssi laski.

    VastaaPoista