maanantaina, helmikuuta 14, 2011

Yksinkertainen ajatuskuvio insuliinista ja energiasta

*
Talvilomalla oli aikaa kehitellä yhtä hyvin yksinkertaista ajatuskuviota. Rohkeuden puutteesta minua ei voi syyttää, sillä aion nyt paljastaa teille hyvin yksinkertaisen ajatuskuvion. Ajatuskuvioon liittyy erehtymisen mahdollisuus, mikä tietenkin on kiusallista. Mikäli ajatuskuvioni on oikeansuuntainen, silloin ratkaisu maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan on löytymässä.

Silläkin uhalla, että aiotte tehdä minusta naurunalaisen, paljastan nyt ajatuskuvioni. Ja muistakaa nauru pidentää ikää.

Ajatuskuvio on seuraava:

Insuliini sitoo energiaa, eli jos aiot laihtua (vapauttaa energiavarastojasi!), sinun pitää välttää insuliinin nousua.

Yksinkertainen selitys ajatuskuviolle

Keskusteluissa diabeetikkolasten (tyypin 1 diabetes) vanhempien kanssa teimme aika yllättävänkin havainnon. Diabetes ja lihavuus kulkee yleensä käsi kädessä, mutta diabeteksesta kärsivä lapsi on monesti hyvin laiha, heikko ja monin eri tavoin sairasteleva. Kun tämä lapsi saa asianmukaista hoitoa (insuliinia), hän nopeasti tulee normaalipainoiseksi (jopa alkaa lihomaan) ja silminnähden virkistyy. Eli, hoitamattoman diabeetikkolapsen ongelmana ei suinkaan ole lihominen vaan pikemminkin laihuus ja energiatason lasku.

On todennäköisesti niin, että diabeetikkolapsi riutuu mm. sen takia kun hänen haimansa ei enää toimi. Haima ei enää tuota insuliinia, joka vie veressä kiertävää sokeri- ja rasvaenergiaa kudoksiin. Voisiko lihavalla ihmisellä tapahtua sitten niin, että korkea insuliini vie liiankin vilkkaasti energiaravintoaineita verestä kudoksiin päin ja aiheuttaa näin herkästi näläntunteen voimistumisen? Nälkäinen ihminen syö ruokaa, siinä ei taida olla mitään ihmeellistä.

Tiede on osoittanut, että läskivarastomme ei ole mikään passiivinen energiavarasto, vaan rasvasolut reagoivat herkästi elimistössämme vallitsevaan tilanteeseen. Se prosessi mikä voisi "viedä lihavalta ihmiseltä energiaa verestä" (tässä ilmaistaan monimutkainen asia erittäin yksinkertaisesti) on nimeltään lipogeneesi. Se on insuliinin aikaansaama tapahtuma, jossa veren glukoosi muuttuu maksassa triglyseridirasvoiksi. Triglyseridit joutuvat vereen ja siellä niiden ei kuulu olla pitkään (nostavat mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiä), joten triglyseridit varastoidaan elimistömme rasvasoluihin.

Kun rasvasolut vastaanottavat suuria määriä triglyseridejä, ne suurentuvat. Suureen rasvasoluun mahtuu yhä enemmän triglyseridirasvaa. Lihavan ihmisen nauttimat runsaat hiilihydraattimäärät nostavat insuliinin määrää veressä, veressä kiertävä glukoosienergia otetaan talteen vähäisiin glykogeenivarastoihin ja näiden varastojen täyttyessä, yhä enemmän glukoosienergiaa muuntuu triglyseridirasvoiksi, jotka sitten otetaan talteen yhä enemmän paisuviin rasvasoluihin. Paha kierre on valmis!

Miten katkaista tämä ikävä kierre? Joo, esimerkiksi välttämällä suurien hiilihydraattikuormien nauttimista (vähähiilihydraattinen ruokavalio). Kun insuliinia nostattavat hiilihydraatit pidetään kurissa ruokavalion avulla voi vereen tulla energiaa myös rasvavarastoistamme (voimme laihtua). Ja tämä on yksinkertaisen ajatuskuvioni ydinviesti! Vähän hiilihydraatteja nauttiessamme, veressä kiertävä energia koostuu ravinnon mukana tulleesta energiasta, mutta myöskin rasvavarastoistamme vapautuneesta rasvaenergiasta (lipolyysi).

Lihavuusepidemia voitaisiin ratkaista näin yksinkertaisella voimisteluliikkeellä: Aina kun sinulle tarjotaan paljon hiilihydraatteja sisältävää ruokaa ja välipaloja, käännä silloin päätäsi molempiin suuntiin 2-4 kertaa ja sano samalla tomerasti: Ei kiitos! Ja ota iloiten vastaan tarjottavat proteiini- ja rasvapitoiset ruoat. Näin insuliini pysy matalalla tasolla ja energiaa virtaa rasvavarastoistasi vereen tasaiseen tahtiin.

Kehitellään, pohditaan ja tarvittaessa tyrmätään tämä ajatuskuvioni yhdessä tuumin. Pistä kommenttia tulemaan jos asia kiinnostaa.

Kommentoikaa!

31 kommenttia:

  1. Tuli mieleen, että jos söisi pelkästään pieniä hiilihydraattipitoisia välipaloja kuitenkin siten, ettei päivänaikana kokonaisenergiaa tulisi kuin vaikka 1500kcal, niin silloinhan insuliinitasot pitäisi olla jatkuvasti koholla JA insuliinin pitäisi estää laihtuminen (koska insuliini estaa rasvavarastojen käyttämistä energiaksi).

    Toisin sanoen silloinhan ei pitäisi laihtua ollenkaan(oikeastaan lihoa juuri kuten edellä kuvasit), vaikka syödään vähän.

    Näitä dieettejä on, mutta eikös niillä myös laihduta ? vai palaako silloin energiat lihaksista jolloin rasvakudoksen määrä kasvaa prosentuaalisesti vaikka ehkä laihduttaisiinkin....

    Tuo dieettihän pitäisi todistaa väitteesi paikkansapitävyyden ?

    VastaaPoista
  2. Teme:ltä tuli aivan erinomainen kommentti! Juuri tuota asiaa olen miettinyt itsekin. Hiilareilla ylläpidettyjä näivetysdieettejä on olemassa. Ongelmana niissä yleensä on, että laihdutuksen aikana menetetään lihaskudosta (mutta ei niinkään rasvakudosta!) ja kun laihduttaja jälleen saa syödä "normaalisti", hän lihoo sen takia kun lihaskudos ei enää kuluta yhtä paljon energiaa kuin aikaisemmin.

    Se on monen asiakkaani kohdalla nähty, että rasvoja ja proteiineja korostavalla laihdutusruokavaliolla nimenomaan rasvakudos kutistuu ja lihasta menetetään joko hyvin vähän tai ei ollenkaan. Kiehtova juttu!

    Jos ei Antti Heikkilä olisi ihmisenä niin hankala ja välinpitämätön yhteistyön suhteen (yritetty on!), niin tässä olisi paljon mahdollisuuksia kehitellä yhteisiä ajatuskuvioita. Erityisesti minua kiinnostaa juuri tuo insuliinin rooli lihavuusepidemiassamme. Olisi niin kiehtovaa löytää yksinkertainen ratkaisu lihavuusepidemiaan. Nyt tuntuu siltä kuin kaikkein yksinkertaisinta ratkaisua eivät terveysviranomaisemme edes yritä ymmärtää.

    On tässä hiilihydraatteja surutta vetämään tottuneella kestävyysurheilijalla ollut melkoinen ajatusmaailman muutos viime vuosina... Hyvää se tekee ajatella asiaa myös muilla tavoin kuin mihin on tottunut.

    Kiitos rakentavasta kommentistasi!

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut joskus tyynemeren dieetistä, jossa syödään 6-8 kertaa päivässä hedelmiä. Ja paino pitäsi tippua. Googlaamalla löysin tutkimuken jossa seurattiin aknen muodostumista, mutta samalla raportoitiin muut sairaudet ja ylipainot. Koko tutkimus luettavissa:
    http://archderm.ama-assn.org/cgi/content/full/138/12/1584

    Mutta mielenkiintoinen taulukko löytyy alla olevasta linkistä(samassa tutkimuksen raportissa), jossa vertaillaan länsimaisia ja tyynenmeren saarien hiilihydraattilähteitä 100g annoksella. Pistää todella miettimään mitä lapsillen antaa ja minkälainen glykeeminen kuorma meidän hyvistä hiilareista syntyy:
    http://archderm.ama-assn.org/cgi/content-nw/full/138/12/1584/TABLEDOB10212T1

    Vatsa vetää kuitenkin vain tietynverran noita 100g annoksia ennekuin kylläisyys tuntuu ja
    Näyttäis siltä, että sinun teoria olisi mahdollinen, kunhan vaan verrataan glykeemiseen kuormaan (= insuliinin eritys).

    VastaaPoista
  4. Asiallista tekstiä, kuten tässä blogissa enimmäkseen on tapana.

    Laskeskelin huvikseni, että miten nopeasti saadaan koko Suomi tietoiseksi ja innostuneeksi uusista terveysjutuista, jos jokainen kertoo asiasta eteenpäin. Mikäli joka kuukausi jokainen asiasta jo kiinnostunut saa kaksi uutta kiinnostumaan ja nämä kukin edelleen kaksi jokaisena tulevana kuukautena, on tietoisia ja kiinnostuneita ensimmäisen kuukauden jälkeen 3, toisen jälkeen 9, sitten 27. Vuoden jälkeen luku on 531441 ja 15 kuukauden jälkeen n. 4 800 000.

    Tämä siis pienenä rohkaisuna niille, jotka haluavat terveellisen ruuan ilosanoma levittää, mutta eivät usko suuriin muutoksiin. Kertokaa kavereille omista kokemuksista ja kirjoittakaa blogia! Blogi voi olla helpompi tapa tehdä asia vähemmän saarnaavalla tavalla.

    Päättäjätkin saattavat vähitellen tajuta, että kukaan ei enää usko heidän propagandaansa, kun selailevat nettiä ja kaikkialla törmäävät "väärään ja epäviralliseen" tietoon. Ja onhan päättäjilläkin kavereita, joiden todistus voi heihin vaikuttaa.

    VastaaPoista
  5. Matala insuliinipitoisuus yhdistää pitkäikäisiä.
    Glukoosiin voimakkaalla insuliinivasteella reagoivat ovat T2DM-, SV-tauti-, rasvamaksa- jne kandidaatteja.
    Nykyisilla ruokatavoilla yo tautien ilmenemisikä on selvässä laskussa.

    VastaaPoista
  6. Ajatuskuviosi insuliinista on oikea. Laihduttaminen on todella helppoa VHH:lla. Se on yksinkertainen jokaisen helppo ymmärtää ja noudattaa, vaikka ei tietäisi ravinto-opista juuri mitään. Yritin itse laihduttaa ainakin 10 v virallisten ravintosuositusten ja liikuntaoppien mukaisesti. Tiesin mielestäni "kaiken" ravinnosta ja laihduttamisesta.Vasta Heikkilän ja tämän blogin kirjoittajan metodi VHH tehosi. Vuodessa lähti painoa 26 kg, muutama kilo pois ja olen ihannepainossa. Olemme metabolian suhteen erilaisia, silti olen sitä mieltä, että lähes kaikkia VHH laihduttaa ja todella helposti. Samalla laihduttajasta tulee kuin "uudesti syntynyt".
    Miten saisimme ihmiset tähän uskomaan.Enää ei tarvitse olla lihava.
    Laihduttamisiin.
    Rami

    VastaaPoista
  7. Jes, maalaisjärkeä. Ei asioista tarvi tehdä monimutkaisia jotta ne olisivat totta. Kiitos kun jaksat Christer olla yksinkertainen ;)

    VastaaPoista
  8. "Voisiko lihavalla ihmisellä tapahtua sitten niin, että korkea insuliini vie liiankin vilkkaasti energiaravintoaineita verestä kudoksiin päin ja aiheuttaa näin herkästi näläntunteen voimistumisen? "

    Tämä ei pidä paikkaansa vaan se on niin että hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa insuliinin korkealle ja siten laskee verensokeria. Tämä siis tapahtuu oli lihava tai ei. Lihavilla insuliiniherkkyys (insuliinin vaikutus kudoksen kykyyn vastaanottaa ravintoaineita) on heikentynyt eli sokeri ei siirry verestä kudoksiin.

    Insuliiniherkkyyden parantamiseksi kaksitärkeintä tekijää ovat hiilihydraattien vähentäminen (minimoi insuliinin määrän ja glukoosin määrän veressä) ja voimaharjoittelu (siis painoilla), joka on ylivertainen harjoittelu muoto insuliiniherkkyyden parantamiseksi.

    VastaaPoista
  9. Juuri näin se menee Olen menettänyt joku vuosi sitten haiman, eli sieltä ei tule apuja : ei insuliinia, ei glukagoonia, ei ruuansulatusaineita. Eli näen veren sokerin mittauksista mitä sillä puolella tapahtuu.
    Ensinnäkin ihmisessä on rasvaa n. 24% (esim) painosta eli n. 15 kg (esim), proteiineja (lihakset, suonet, suolisto yms.) n. 12 kg mutta sokereita varstoituneena enintään 500 g. Jos syödään hiilihydraatteja paljon se sokeroituu ja insuliinin avulla ajetaan lihaksiin ja maksaan. Mutta kun varastoissa kuitenkin on aina sokeria, niin sinne ei saa menemään lisää. Aivan mahdotonta jos pullo on täynnä ei sinne saa lisää millään konstilla. Nyt alkaakin sokeri muuttua vinhasti rasvaksi. Se on ainut muoto mitä voi tapahtua. Rasvasta taasen ei tule sokerita, sillä tavalla ei ole käänteinen ilmiö. Eli diabeetikolla, kun glukagoni puuttuu veren sokerin tasapaino on melko huonosti hoidettavissa. Taitaa olla ainut keino nostaa ruan jälkeinen sokeri korkealle, josta se hiljalleen laskee alas. (Yleensä ongelma on saada arvaus skeri/ insuliinimääritä edes jollekin tontille.) En millään nykyisin voi ymmärtää päivittäisiä 200...300 g:n sokerimäärien syöntiä. (tein itse sairauden alussa, koska ohjeet ovat sellaisia). Terve ihminen voi insuliinin/ glukagonin kanssa pelata jonkin verran (luonto pelaa ei ihminen siihen väliin voi mennä).
    On olemassa kuitenkin keino diabeetikoillekin, jolla voi saada suhteellisen hyvän olotilan sokeritasapainoon. Se on kauan tunnettu (?). Syömällä jonkin verran yli kropan tarvitseman määrän proteiinia, haima tekee lopuista hiljalleen glukoosia, jota elimistö / aivot käyttävät. Jos normaalisuositus on 0,8 g/painokilo /vrk proteiinia, niin sen yli menevä osa tuottaa sen sokerin. Olen tällä ruokavaliolla ollut kohta vuoden. Olotila on hyvä, syö 3x /vrk. A1c-sokeripitoisuus ollut 5,1 %. Hypot tulevat hitaasti joihin voi helposti puuttua. Pelko on poissa jne. Kyseinen ruokamenetelmä on RICHARD K. BERNSTEINin diabeetikko itsekin. Siinä hiilarien määrä on 30 g/ vrk. Minkä tarkemmin ko. ohjeissa pysyy sitä vakaampi sokeri on. Kolesteroliarvot ovat hyvät jne.
    Suosittelen diabeetikoita hankkimaan ko. B:n kirjat joissa kaikki oleellinen on.
    Kyllä "terveellä" lihavalla auttaa hiilarien vähentäminen moneen asiaan. Mutta suosituksethan tunnetaan.

    VastaaPoista
  10. Tarkoittaako tuo, etta periaatteessa 0,8*painokg yli meneva proteiini menee glukoosin kanssa vyotarolle.
    Reenista palautuminenhan kai tarvitsee insuliinia, jotta soluihin saadaan ravinteita (glukoosi, aminohapot) eli proteiinista osa menisi lihakseen jos palautumisen tarvetta ja loput vyotarolle. Eli proteiiniakaan ei kannattaisi vetaa suuria maaria jos tama pitaa paikkaansa vaan rasvaa.

    ps. sori skandien puute, tulee talla kertaa kommentti puolasta...

    VastaaPoista
  11. Teme, mielenkiintoista!

    Tehtiin yhden urheilevan T1DM:n kanssa tarkat testit verensokerimittarilla. Osoittautui, että runsaan kalalounaan sisältämä runsas proteiini kohotti verensokeria noin 3 tunnin viiveellä, eli aterianjälkeinen hyperglykemia tuli viiveellä ehkäpä juuri sen takia kun ylimääräinen proteiini meni komen tunnin jälkeen sokeriksi (ja rasvaksi). Verensokeri laski muuten hyvin hitaasti normaalilukemiin. Jatkamme testejä.

    VastaaPoista
  12. dukanisteille siis harmaita hiuksia ?

    Mutta proteiinin kyllaisvaikutus on kuitenkin loistava. Ja siis reeni kasvattaa protskun tarvetta myos painonpudotuksessa.

    VastaaPoista
  13. Tässä vielä haimansa menettänyt. Itse syön proteiinejä 100 g / vrk, eli n. 40 g yli "normaali" tarpeen. Siitä ei ole varaa vyötärölle ylimääräistä. Painoin vuosi takaperin 78 kg, jolloin aloitin tämän ruokasysteemin. Melko pian paino tippui 69 kg:aan ja on pysynyt siinä. Kolesteroli tippui pikkuisen (oli matala muutenkin). Meillä diaabeetikoilla ei ole oikein keinoa säätää veren sokeripitoisuutta pitkiä aikoja. Diabeetesliiton ohjeiden mukaan voimme syödä kuten terveet. Se on kyllä suurta toiveajattelua, se ei vain onnistu. Jokainen tuntee lasten "jojo" leikkikalun. Sokeri tekee samoin. Jos sokerimäärät vaihtuvat jatkuvasti ei insuliinia voi millään pistää oikeaa määrää. Siksipä useimmat pitävät sokeritasoa korkealla. Väärän sokeri/ insuliini suhteen takia ruokailun jälkeen veren sokeri voi olla mikä tahansa 3...ja 12 välillä. Asiaan vaikuttaa vielä muitakin tekijöitä.
    Tällä BERNSTEININ metodilla syödään tietty määrä hiilareita ja tietty (rasituksen) mukaan proteiineja. Ja kummallekin lasketaan karkeasti (tässä) sama määrä insuliinia (grammamäärät). Joka tarvitsee tällaista kannattaa hankkia B:n kirjat ja lukea valmiiksi koettua tietoa.

    VastaaPoista
  14. Hei! Kuinka paljon pitäisi syödä kalaöljykapseleita (Möller) kun omaa tulehduksellisen akneihon?

    VastaaPoista
  15. Toisaalta voisi ajatella että luontoäiti varmistaa proteiiniruualla elintointojen riittävän jatkumisen (esim. aivot) tai voisiko maksan rasvanpoltto polttaa kropan rasvaa glukoosiksi...mikä sen tarkoitus alunperin onkin.

    ps.oma wlan ja näppis vihdoin käytössä

    VastaaPoista
  16. "Kuinka paljon pitäisi syödä kalaöljykapseleita (Möller) kun omaa tulehduksellisen akneihon?"

    Minulla 2 kapselia aiheuttaa finnejä ja paiseita. 1 kapseli ei aiheuta.

    VastaaPoista
  17. Pariin otteeseen tässä keskustelussa on viitattu lääkäri Richard K. Bernsteinin kirjaan: Dr Bernstein´s Diabetes Solution.
    Vaikka viimeisellä painoksella on jo muutama vuosi ikää, siinä on kaikki oleellinen, mitä diabeetikon (T1-2DM) pitää tietää itseään elintavoilla ja lääkityksella hoitaessaan. Itse asiassa siitä puuttuvat vain ne muutamat lääkkeet, jotka haittojensa vuoksi on vedetty markkinoilta. Julkaisemisen aikoihin niistä huhuttiin (tiedettiin). Lopetin itsekin niillä kokeilun.
    Meidän diabeteksen (ja muiden aineenvaihduntahäiriöihin liittyvien) torjunta on jotenkin kummallista. Mm DEHKON juuri julkaistu loppuraportti kertoo tehon kymmenen vuoden ajalta. Ylisanat eivät asiantuntijaa hämää tässäkään loppuraportissa, vaikka siitä "Uutta Nokiaa" aiotaankin.

    KUKA KÄÄNTÄISI/JULKAISISI BERNSTEININ KANSANKIELELLE?

    (vrt Agricolan työt)
    Tällä olisi sekä tarve, että kiire.
    Annetaan organisaatioiden näivettyä. Sitäpaitsi ne maksavat valtavasti ja tulos on +-0.

    VastaaPoista
  18. Eikö tämä ole jo kauan tiedetty ajatus? Insuliinin vaikutuksesta painonpudotukseen löytää helposti tietoa netistä, kun sitä lähtee etsimään.

    VastaaPoista
  19. Teme kirjoitti josko rasva muuttuisi sokeriksi. Niin ei ole mahdollista.
    Karkeasti "polttoaineiden" kierto on seuraava. Todellisuudessa se on siksi monipuolinen, että vieläkö kaikkia tunnetaankaan. Paljon toki tunnetaan. Itse en ole lääkäri, joten voin "vapaammin" kertoa asiasta.
    Ihminen käyttää kolmea (3) polttoainetta.
    Ei omasta halustaan vaan luonnonlakien mukaan.
    1) rasva
    2) hiilihydraatit
    3) proteiinit
    (4) alkoholi. Sillä on kalorimetristä polttoarvoa aika lailla, ja se poltetaan maksassa. Se ei ole hiilihydraatti sillä tavalla kuin sokeri eli se ei kaipaa insuliinia.
    1) rasvoja on lukuisa määrä, joita mahanesteet vielä syötynä myokkaavat. Se kerääntyy tiettyihin paikkoihin. Pienellä teholla ihminen polttaa enimmäkseen rasvoja. Rasvoista EI SAA SOKEREITA. Näin päin.
    2) hiilihydraatteja liioin on lukuisa joukko, joita mahanesteet ym. muokkaavat sopiviksi. Veressä kiertävä aivojen käyttämä sokeri on glukoosia, jota me diabeetikot kannamme taskuissa ja käytämme tarpeen vaatiessa. Koska ihminen pystyy varastoimaan enintään n. 500 g sokereita lihaksiin ja maksaan. Kaiken ylimääräisen maksa valmistaa RASVAKSI. Tässä mielestäni ihmisten lihomisen syy. Tähän liittyy sitten insuliini, koska sitä tarvitaan sokerin siivelle. Nyt jos syödään jatkuvasti sokereita, haima ei voi tuottaa aina tarpeellista määrää insuliinia. Kun sokeriarvo veressä nousee, elimistö kaipaa entistä enemmän insuliinia. Hetken päästä voi olla veressä sekä liikaa sokeria, että insuliinia, tai insuliinia ei ole tarpeeksi. Suomessa kaiketi ollaan nihkeitä mittaamaan insuliinimääriä. Oletetaan, että jos on sokerit korkeat silloin on insuliinin puute. Ehkä näinkin. Eli jos ollaan kierteessä, jossa syödään paljon hiilihydraatteja sitä enemmän siitä tulee rasvaa. Laihduttaessa ei rasvaa voi muuta kuin polttaa pois. Jos laihdutus perustuu esim. omenan ja muiden hedelmien ja kasvisten syöntiin silloin saadaan pääasiassa sokereita. Eli on vaikeata.
    3) Proteineja ihminen kaipaa tietyn määrän lihasten ym. kunnossa pitämiseksi. Aki Loikkasen (H-Limit)kirjassa mainitaan proteiinivirta ihmisen elimistössä olevan n. 1 kg luokkaa vuorokaudessa. Eli suositus 0,8 g/ihmisen rasvaton paino kg/vrk. Sen ? ylittävä osa voi mennä sokerin tuottoon. Sitä "tihkuu" diabeetikon käyttöön sopivasti ja pitää veren sokerin suht. vakaalla tasolla. Muita sokeria tuottavia menetelmiä ei ole, paitsi terveellä oleva glukagoni, mutta sitä ei diabeetikolla ole.
    Jospa joku keksisi laitteiston insuliini/ glukagoni mittaus / annostus niin se olisi ratkaisu.
    Diabetikon voiman käyttö ? Pienellä teholla ihminen polttaa pääasiassa rasvaa. kuormituksen kasvaessa tulee kuvaan mukaan sokeri ja silloin diabeetikko ottaa sen glukoosina taskusta, koska aikaa myöten veren sokeri kuitenkin laskee alle 4:n, joka on normaali alaraja. Jos veren sokeri on 10 siinä on silloin 30 g:n sokerivarasto. Kyllähän silläkin jotain tekee. Mutta ei ole turvallista pitää sokeritasoa noin korkealla. Eli diabeetikosta ei tästä syystä ole raskaan työn tekijäksi. (sekin vielä)

    VastaaPoista
  20. Tarkoitin, että kehonrasva muuttuisi glukoosiksi glukagonin avulla (rasvanpoltto siis) maksassa, ja siis se nostaisi tuota verensokeria.

    VastaaPoista
  21. oletko varma toinen anonyymi, että juuri kalaöljy aiheuttaa finnisi? minä kyllä uskon omega 3:n parantavaan voimaan, kun saadaan omega6 ja 3 on tasapainossa ja insuliini. olen zonea opiskellut :) jos saat enempi finnejä omega3n takia se voi olla myös ihon "puhdistumisreaktio";)
    p.s. laitoi

    VastaaPoista
  22. p.s. laitoin valiolle palautetta, että alkaisivat tekemään rasvallista,sokeritonta ja makeuttamatonta jugurttia :)

    VastaaPoista
  23. Kyllähän Valio tekeekin jo rasvallista, sokeritonta ja makeuttamatonta jogurttia useampaakin sorttia.

    VastaaPoista
  24. "oletko varma toinen anonyymi, että juuri kalaöljy aiheuttaa finnisi? minä kyllä uskon omega 3:n parantavaan voimaan, kun saadaan omega6 ja 3 on tasapainossa ja insuliini. olen zonea opiskellut :) jos saat enempi finnejä omega3n takia se voi olla myös ihon "puhd
    istumisreaktio";)"

    Kyllä, olen varma.
    Tuosta puhdistumisreaktiosta en tiedä, mutta jos paisetta pukkaa, niin kyl maar siin on iha liikaa puhdistumista miulle.

    VastaaPoista
  25. no jos se sun käyttämäsi kalaöljy on huonotasoista? kannattaa käyttää farmaseuttista (e-epaa). omega3 joka tapauksessa vähentää tulehdusta. miten sinä sitten aknea vastaan taistelet?

    VastaaPoista
  26. Ihan järkevä kirjoitus taas Sundqvistilta. Minulla on sellainen havainto kirjoittelustasi (monien vuosien takaa), että tässä mennään selvyydestä selvyyteen. Voin todellakin vahvistaa havaintosi täysin oikeiksi insuliinin lihottavasta vaikutuksesta. Siinä ei ole sinällään mitään uutta. Uutta tässä kirjoituksessa on se että se on esitetty niin ymmärrettäsävsti, että sen ymmärtää ihan jokainen lukijasi. Moni virallista hiilihydraatin syöttöä puolustanut professori saa vielä kokea tukalia paikkoja!

    VastaaPoista
  27. Korjataan sen verran, että rasvojen glyseroliosasta voidaan muodostaa glukoosia, mutta tämä prosessi on hidas ja aika merkityksetön jos hiilareita saadaan ravinnosta edes hieman. Myös tuo proteiinin 0,8 g/kg/vrk suositus koskee lähinnä suht inaktiivisia henkilöitä. Yksilölliset erot proteiinintarpeesta ovat olleet tutkimuksissa aika suuria - tavallisillakin ihmisillä. Urheilijoilla proteiinintarve saattaa olla jopa yli 2 g/kg/vrk.

    VastaaPoista
  28. Kiitos, Christer, hyvästä kirjoituksesta. Tämä menee ehkä vähän ohi aiheen mutta olen ihmetellyt tässä jo pari vuotta, että miten on mahdollista virallisen tahon levittää tieteellisesti perustelemattomia ruokavaliosuosituksia ja muuta suorastaan valheellista propagandaa (kovat rasvat).

    Näetkö mitään lainsäädännöllisiä tai muita keinoja puuttua asiaan? Eikö näistä asioista voisi tehdä jonkin kantelun oikeusasiamiehelle tai vastaavaan instanssiin? Jos oikeusistuin tasolla katsottaisiin virallisen kannan tieteellinen peruste ja taso versus nykyinen tutkimustieto, päätös on aika ilmeinen.

    Rakennusmestari Timo Harjakaista lainatakseni: "Kuka vastaa?"

    VastaaPoista
  29. Teme, vaikka joku kitudieetillä söisi hiilariruokia tasaisesti päivän mittaan, niin tuleehan hänellä silti noin 8 tunnin paasto joka yö. (Englanninkielessähän aamupala on mielenkiintoisesti juuri break_fast, paaston katkaiseminen)

    Olisi mielenkiintoista saada lisää tietoa insuliinin vaikutuksesta verisuonitauteihin. Jospa tässä liiassa insuliinipurskahtelussa on muutakin ongelmaa kuin lihominen? Atherosclerosis: an insulin-dependent disease?http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/5/5/417

    VastaaPoista
  30. Kyllä kai Christer tiedät, että ihmiskeho käyttää rasvaa ravinnoksi riippumatta siitä onko ravinnossa hiilihydraatteja vaiko ei? Kokonaiskulutus ratkaisee laihdutaanko vai lihotaanko.

    VastaaPoista
  31. Miksi sitten sokerit voi olla normaalisen rajoissa, mutta insuliinit korkeat!!?
    Siis normaalit sokerit korkea insuliini.
    En ole onnistunut 3 v aikana karppaamalla laihtumaan yhtään ainutta kiloa vaikka ylimääräistä on ihan tarpeeksi.
    Pitkäsokeri oli normaalin rajoissa ja laski hyvin.

    T: Ihmettelijä korvesta

    VastaaPoista