perjantaina, marraskuuta 18, 2011

Kolesterolihuijaus

*
Kirjoitettu 13.11.2011 ja täydennetty 18.11.2011 Leino Utriaisen selventävällä viestillä koskien kirjan toista kirjailijaa:


MAHDOLLISTEN VÄRINKÄSITYSTEN VÄLTTÄMISEKSI
Minulla ei ole mitään tekemistä lisäravinnebisneksen kanssa. En ole edes kokeillut muuta kuin D-vitamiinia. Suhtaudun epäluuloisesti lisäravinteisiin. Tohtori Tolosen kanssa minulla ei ole muuta yhteistä kuin SUURI KOLESTEROLIHUIJAUS-kirjan kannet ja sähköpostikirjeenvaihtoa. Senkin olen omalta osaltani jo lopettanut.

Rahaa en toiminnallani tavoittele. Olen jo kaksi kertaa ilmoittanut julkisesti, että kirjasta tulevat pienet rahat pistän talteen mahdollisesti perustettavan STATIININ UHRIT- potilasyhdistyksen käyttöön. Tämä yhdistys perustetaan ensi vuonna, jos päivitettävä dyslipidemian KÄYPÄ HOITO-suositus suosittelee yhtä herkästi statiineja kuin nyt voimassa oleva hoitosuositus.

--------------------------

Readme.fi -kustansi nopealla aikataululla kirjan Suuresta Kolesterolihuijauksesta, jossa tuodaan esille kolesterolilääkkeiden edut ja haitat. Aikataulun nopeus selittyy sillä, että haluttiin saada tämä kirja markkinoille ennen dyslipidemioiden Käypä Hoito -suositusten uudistusta.

Kiire selittää sen, että kirja ei tarjoa kovinkaan suurta lukunautintoa. Kirjailijoista Matti Tolosen rooli jää epäselväksi. Oliko Matin ihan pakko taas tunkea kirjan sivuille ravintolisäpropagandaansa? Diplomi-insinööri Leino Utriaisen osuus kirjassa on helpommin puolusteltavissa, sillä hänen tarinansa statiinien aiheuttamasta vakavista terveyshaitoista (mm. haimatulehdus), on kirjan arvoinen. Valitettavasti Utriaisen tekstissä on häiritsevän runsaasti toistoa.

Leino Utriainen osoittaa kuinka monet lääkärit määräävät holtittomasti kolesterolia alentavia statiinilääkkeitä niillekin suomalaisille, jotka eivät niitä tarvitse. Tämä on kirjan ehdottomasti parasta antia. Leino on ottanut todella paljon selvää lääkityksestään ja kirjoittanut aiheesta hyvinkin paljon ennen tämän kiireellä kasatun kirjan ilmestymistä. Taitavaa kustannustoimittajaa olisi tarvittu nostamaan esille Leinon pääsanoma: Hän joutui maksamaan turhasta lääkemyönteisyydestään kalliin hinnan hengenvaarallisen haimatulehduksen muodossa.

Matti Tolonen kertoo kirjassa, kuinka sydän- ja verisuonitauteja voidaan ehkäistä ja hoitaa turvallisin lääkkeettömin keinoin. Ravintolisäsuositukset ovat tuttua kamaa Tolosta seuranneille. Harmillisen vähäiseksi jää Tolosen älyllinen anti kirjalle. Tämä kirja olisi ollut uskottavampi ilman Tolosta.

Käypä hoito- työryhmä päivittää vuonna 2012 hoitosuositukset suomalaisille lääkäreille potilaiden rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoitamiseksi. Kirjoittajat toivovat, että potilaiden järkevä hoito asetettaisiin lääketeollisuuden edun edelle.

Yrittäkää toki lukea kirjaa! Olen minä huonompiakin kirjoja pitänyt käsissäni.

Terveysblogissani on paljon rönsyileviä kommentteja kirjoituksiini kolesterolista. Myös Matti Tolonen ja Leino Utriainen ovat vierailleet terveysblogissani kirjoituksineen.

Tässä kirjan pääviesti Leino Utriaisen sanoin:

Ehdotan, että Finriski 2012-tutkimuksessa kerättäisiin systemaattisesti arkitietoa statiinien aiheuttamista haittavaikutuksista. Haittavaikutuskyselyn voisi hoitaa vähällä vaivalla luettelemalla etukäteen lähetettävässä kyselylomakkeessa tyypillisimmät haittavaikutukset ja kyselemällä ”tuntuuko tutulta ?”

Jos vastauksia analysoimalla todettaisiin, että potilaat kärsivät kivuista turhaan tiedon puutteen takia, olisi vastuullisen organisaation tiedotettava asiasta ja ryhdyttävä vähentämään kärsimyksiä.

Lopputoteamus
En pidä kohtuullisena, että minä yksin ”yritän pelastaa” potilaita statiinien haittavaikutuksista. Olen maallikko ja tarkistelen asioita vain potilaiden näkökulmasta. Onko tässäkin asiassa pakko kerätä kansanliike THL:n herättämiseksi ?

Alla luettelen oman ( =maallikkopotilaan) käsityksen tällä hetkellä statiinien aiheuttamista sairastumisista vuosittain Suomessa:

Rabdomyolyysejä noin 70
Haimatulehduksia noin 250
Munuaissairauksia noin 700
Diabetekseen sairastumisia noin 550
Maksavauriota ?
jne.
Jatkuvista lihaskivuista kärsii karkeasti arvioiden yli 100 000 ihmistä.

Käsittääkseni statiinien aiheuttamat sairastumiset jo vuodessa aiheuttavat enemmän sairastumisia kuin sikainfluenssarokotus traagisesti kertaluonteisesti. Sairastumismääristä saataisiin vähällä vaivalla tarkempi käsitys, jos niitä selvitettäisiin FINRISKI 2012-tutkimuksessa kyselylomakkeen avulla.

Sen jälkeen sairastumismäärät voitaisiin puolittaa, jos kaikille nyt statiineja syöville tehtäisiin huolellinen riskikartoitus. Käsitykseni mukaan puolet statiinin syöjistä saavat niistä enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun nämä noin 330 000 ihmistä lopettaisivat turhan lääkityksen, poistuisi puolet myös haittavaikutuksista.

Yhteistyöterveisin
Leino Utriainen
dipl.ins. / eläkkeellä
Jyväskylä
nettisivut: https://sites.google.com/site/leinoutriainen/

Lue lisää:

Kirjoittajavieras: Leino Utriainen


26 kommenttia:

  1. Jutussa lukee : "Kirjailijoista Matti Tolosen rooli jää epäselväksi. Oliko Matin ihan pakko taas tunkea kirjan sivuille ravintolisäpropagandaansa? "

    Sattumoisin tähän sopivasti tuon Tolosen sivuilla uutinen ravintolisä aiheesta (17.11.).

    Irlantilainen yliopistosairaalan sydänkirurgi hoitanut menestyksellä sydänpotilaita ravintolisillä ,jopa sellaisia joilla on ollut henkeä uhkaava tilanne ja ko. henkilöt ovat parantuneet.Käytetty mm. Q10 ja l-arginiini tuotteita.

    Juttu alunperin Irish Times lehdessä .

    Eli olisiko kuitenkin ihan asiallista tuoda esille nuo ravintolisät ?

    Linkki Irish Times :

    "The nutrients that can make hearts better"

    http://www.irishtimes.com/newspaper/health/2011/1115/1224307574629.html

    t. juippi

    VastaaPoista
  2. Minustakin ravintolisistä pitää puhua. Onhan niitäkin tutkittu ja hyviksikin todettu. Jotkut "lääkäritkin" niitä käyttävät potilaittensa hoidossa.

    Tuntuu vaan että monilla on kova ennakkoluulo ravintolisiä kohtaan (se jotakin linssiin vetämistä ym huijjaamista).

    VastaaPoista
  3. Raflaava otsikko kirjalla. Kyseessä lienee kolesteroliskeptikkojen kosiskelu ostajakunnaksi.

    VastaaPoista
  4. "Raflaava otsikko kirjalla." Sitä se lienee ainaskin tuon linkin perusteella. Niin jos sallitaan.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDo3MGYxMDJjMDQ5YzQxY2Zh

    VastaaPoista
  5. Uutta tietoa simvastatiinin vaikutuksista:

    "Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä tehty tutkimus osoittaa, että yleisesti käytetty kolesterolilääke, simvastatiini, hidastaa eturauhassyöpäsolujen sekä normaalien eturauhassolujen kasvua sellaisilla lääkeainepitoisuuksilla, joihin simvastatiinipitoisuus veressä nousee kohonneen kolesterolin hoidon yhteydessä. Vaikutus oli voimakkaasti riippuvainen saatavilla olevan kolesterolin määrästä - LDL-kolesteroli (ns. "paha kolesteroli") esti kasvuestovaikutuksen tehokkaasti.
    Tutkimustulos tukee aiemmin raportoituja tuloksia, joiden mukaan statiineja (yleisin kolesterolilääkeryhmä) käyttävillä miehillä todetaan muuta väestöä vähemmän levinnyttä eturauhassyöpää. Tässä tutkimuksessa yleisimmin käytetty statiini, simvastatiini, hidasti solujen kasvunopeutta matalilla, kohonneen kolesterolin hoidossa saavutettavilla pitoisuuksilla. Vaikutus tuli esiin kaiken tyyppisillä soluilla, mutta normaalien eturauhassolujen sekä lievästi muuntuneiden solujen kasvu hidastui enemmän kuin levinnyttä syöpää edustavien solujen. Tämä viittaa siihen, että simvastatiini saattaa hidastaa varhaisvaiheen eturauhassyöpien etenemistä levinneeksi syöväksi. Vaikutus todennäköisesti riippuu voimakkaasti hoidon aikana saavutettavasta kolesterolitasosta, koska tutkimuksessa LDL-kolesteroli kykeni estämään solukasvuvaikutukset. Kolesterolin alentaminen saattaa osoittautua tavaksi ehkäistä eturauhassyövän etenemistä ja kehitystä."


    http://www.uta.fi/ajankohtaista/tutkimusuutiset/ilmoitus.html?id=68022

    VastaaPoista
  6. ANONYYMI (sunnuntai klo 2.50 ip)
    Kirjan nimi ei ainakaan omasta mielestäni ole lööppivitsi vaan pettyneen potilaan käsitys p.o.asiasta. Faktatieto kirjan nimen pohjaksi on kirjan sivulla 325 kuvassa 10.
    Samat tiedot löytvät myös nettisivujeni etusivun liitteestä A7.(Rahaa kului 850 miljoonaa euroa, mutta sepelvaltimokuolemat eivät juuri vähentyneet.) Näiden faktojen perusteella kirjan nimi on valitettavasti totta.

    https://sites.google.com/site/leinoutriainen/etusivu

    SAINT (sunnuntai klo 6.12 ip)
    1. Statiini vähentää eturauhassyöpää: Lue nettisivujeni alisivu 3:n juttu 11 !
    2.Statiini lisää eturauhassyöpää: Lue nettisivujeni alisivu 3:n juttu 12 !

    Itse kyllä uskon Tampereen yliopiston juttua, mutta perustelen sitä näin: Kolesteroli on tärkeää KAIKKIEN solujen solukalvojen kasvamiselle ja hyvivoinnille. Jos statiinilla (synteettisellä lääkkeellä) alennetaan elimistön kolesterolipitoisuutta,kärsivät siitä myös syöpäsolut (esim. eturauhassyöpä). Tamperelaisilta jäi mainitsematta, että statiinilla alennettu kolesteropitoisuus kiduttaa KAIKKIA soluja (yleisimmin lihassoluja) ja saa aikaan hyvin paljon jopa vakavia haittavaikutuksia.
    Ylläm. syistä statiinilääkitys on kuin ampuisi ihmistä haulikolla. Yksi hauli voi osua kohteeseen,mutta muut haulit aiheuttavat moninkertaista vahinkoa.
    Eturauhassyövän hoitoon pitää käyttää siihen tarkoituksen kehitettyä täsmäluotia (lääkettä) eikä haulikon hajapanoksia.

    Ystävällisin terveisin
    Leino Utriainen

    VastaaPoista
  7. Erittäin hyvä havainto Utriaiselta! Haulikolla ammutaan ja uskotaan, että jo kehitetyille lääkkeille löytyy uusia sairauksia. Sairasta touhua!

    VastaaPoista
  8. Kyllä Utriainen asiansa perustelee. Insinöörilogiikka on jopa murskaavaa.
    Samaa kriittisyyttä ei olemassa lääketieteen sektorilta.
    Jopa viranomaisvalvonnan puuttuminen ihmetyttää. Ilmeisesti sielläkään ei tunneta kuin suhteellisten prosenttilukujen merkitys.
    Mielestäni Leinon ansio onkin paljolti siinä, että hän selvittää käsitettävällä tavalla tutkimuksiin ja lääkevaikutuksiin liittyvät suhteelliset ja absoluuttiset prosenttiluvut.
    Absoluuttisilla prosenttiluvuilla lääkeaineen kuten statiinien kauppa olikin vaikeampi perustella.

    VastaaPoista
  9. Tuo kirjan nimi on oikein sopiva - kyllähän tavallinen tallaaja tuntee tulleensa huijatuksi sen tiedon valossa, mitä kolesterolilääkityksen käyttämisestä on paljastunut.

    On surkuhupaisaa huomata, että nyttemmin, kun statiinien käyttämisen mielekkyys sv-tautien ehkäisemiseksi kolesteroliarvoa alentamalla on kyseenalaistettu, aletaan löytää "yllättäen" muita syitä, joiden vuoksi niitä kannattaisi sittenkin käyttää.

    VastaaPoista
  10. Mie mennyt hiljaiseksi kun Käypä hoito-ryhmäkin alkanut jo epäillä statiinien haittavaikutuksia?

    VastaaPoista
  11. "Kolesteroli on tärkeää KAIKKIEN solujen solukalvojen kasvamiselle ja hyvivoinnille. Jos statiinilla (synteettisellä lääkkeellä) alennetaan elimistön kolesterolipitoisuutta,kärsivät siitä myös syöpäsolut (esim. eturauhassyöpä)."

    Toki kolesteroli on ihmiselle elintärkeää. Mutta liiallinen LDL-kolesteroli ja liian vähäinen LDL-kolesteroli ovat kiistatta riskitekijöitä sv-tautien suhteen. Nämä kaksi seikkaa eivät ole mitenkään ristiriidassa.

    Ja voi hellanduudelis, ihanko SYNTEETTINEN lääke! Kyllä nyt kuolema korjaa kun kyse on SYNTEETTISESTÄ aineesta!

    "Tamperelaisilta jäi mainitsematta, että statiinilla alennettu kolesteropitoisuus kiduttaa KAIKKIA soluja (yleisimmin lihassoluja) ja saa aikaan hyvin paljon jopa vakavia haittavaikutuksia."

    Tästä ei ole tieteellistä näyttöä. Statiinien haittavaikutukset eivät aiheudu LDL-tason laskusta. Eikä kys. tutkimuksen tekijöiden tietenkään pidä mainita uskomustasoisia juttuja.

    Osut oikeaan toki siinä, että statiinihoidon ei voida tältä pohjalta sanoa olevan primäärihoitomuoto eturauhassyöpään, ei tästä ole viitteitä. Kolesterolin alentamisen merkitystä asiaan on kuitenkin mielekästä tutkia.

    VastaaPoista
  12. "On surkuhupaisaa huomata, että nyttemmin, kun statiinien käyttämisen mielekkyys sv-tautien ehkäisemiseksi kolesteroliarvoa alentamalla on kyseenalaistettu, aletaan löytää "yllättäen" muita syitä, joiden vuoksi niitä kannattaisi sittenkin käyttää."

    Minusta puolestaan on surkuhupaisaa huomata kuinka kyhäät salaliittoteoriamaista argumenttia huru-ukkotasoisten juttujen ("statiinien käyttö kyseenalaistettu") pohjalle. Faktat kun ovat seuraavat:

    - statiinien käyttösuosituksissa ei ole muutosta
    - yliopistollinen perustutkimus on vapaata: jos yhteys eturauhassyöpäriskin pienenemiseen havaitaan, kritisoi tutkimusta per se äläkä vihjaile joutavia

    VastaaPoista
  13. "Saan lähes päivittäin yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kertovat aivan pöyristyttäviä asioita statiinilääkityksestä."

    Aivan varmasti saat. Kyllä tästä(kin) maasta anonyymejä user testimonyjä löytyy. Niitähän on sitten kiva levitellä sosiaalisessa mediassa.

    VastaaPoista
  14. "Mie mennyt hiljaiseksi kun Käypä hoito-ryhmäkin alkanut jo epäillä statiinien haittavaikutuksia? "

    Jos "hiljaisuudella" viittaat siihen, etten seuraa tätä päivittäin, niin moiseen ei ole mitään tarvetta. Tämä sivusto on kommenttien ja keskustelun suhteen likipitäen kuollut, kaikki taitaa olla Naamakirjan puolella.

    Statiinien haittavaikutuksien selvittäminen olisi toki sinällään asiallinen projekti. Saataisiin lyötyä faktat pöytään sellaisille joilla on (ainakin osalla) epäilemättä ihan hyvät tarkoitusperät mutta ei kompetenssia.

    VastaaPoista
  15. Heh, mitenkähän vhh-kansa reagoi siihen että tutkimuksessa käytettiin nimenomaan margariinia n-3 rasvahappojen lähteenä ja että Unilever oli hommassa mukana ... :-)

    VastaaPoista
  16. "Vhh-kansa...".Positiivisemmin minä suhtaudun VHH-kansan kommentteihin kuin lääketehtaiden orjuuttavissa tilastovääristelyn naruissa kärvistelevän "Mie":n vastaaviin...

    En ole vielä koskaan kuullut, että tilastotiedot olisivat pelastaneet ketään sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin. Sen sijaan aika monta tuttua on luottanut liikaa arvovaltaisten lääkäreiden neuvoihin ja joutunut sivu- ja syrjäteille oman elämänsä suhteen...

    Yksi vain tilastoton eläjä

    VastaaPoista
  17. Oletteko miettineet mitä muuta kolesteroli elimistössä tekee, valtimoista kun on jo aika paljon puhuttu.

    Kolesteroli estää GM1 solukalvoreseptorin toiminnon, joka haittaa sperman hedelmälisyyden aktivoitumisen.

    Näin kertoo "Cholesterol modulates glycolipid conformation and receptor activity" (Lingwood, Binnington, Róg, Vattulainen, Grzybek, Coskun, Lingwood & Simons)
    Nature Chemical Biology 7, 260–262 (2011).

    Ilpo Vattulainen:
    "Tutkimuksen kohteena oli GM1-niminen glykosfingolipideihin kuuluva solukalvoreseptori, joka solukalvossa ollessaan vastaanottaa ligandilta tulevan signaalin prosesseissa, jotka liittyvät niinkin eläväiseen teemaan kuin sperman hedelmällisyyden aktivoituminen. Kokeellinen tutkimus osoitti, että jos solukalvorakenteissa ei ole merkittävää määrää kolesterolia, niin GM1 pystyy vastaanottamaan ligandilta signaalin ja välittämään sen edelleen. Jos taas solukalvossa on huomattavasti kolesterolia, niin signaali ei enää välity eteenpäin, joten reseptori on tehty ei-aktiiviseksi, jolloin se ei kykene ottamaan ligandia syliinsä. Kolesteroli siis ohjaa GM1-reseptorin toimintaa."

    Artikkelista voitte lukea yksityiskohtaisemman selostuksen tuon monitieteisen, yli perinteisten tiederajojen menneen yhteistyön aikaansaannoksesta solun toimintojen ohjaamisessa.

    -xx

    VastaaPoista
  18. "En ole vielä koskaan kuullut, että tilastotiedot olisivat pelastaneet ketään ..."

    Harvinaisen älykäs aloitus. Not. Tiedevihamielisyys elää ja voi hyvin.

    VastaaPoista
  19. "Uusi kliininen tutkimus: etyyliesteröity kalaöljy + atorvastatiini"

    Kivat tulokset. Mutta väite siitä että LDL-A -tyyppi olisi vaaraton on jokseenkin perustelematon.
    Vrt. Sacks & Campos (2003), "Low-Density Lipoprotein Size and Cardiovascular Disease: A Reappraisal".

    VastaaPoista
  20. "Statiinin (atorvastatiinin) lisänä annettu etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA, 4 g/vrk) parantaa veren rasvaprofiilia: "

    Miten kukaan voi ottaa noin jättimäisiä annoksia E-EPAa? Itse en pysty ottamaan useimmiten edes 500 mg/vrk Tolosen E-EPAa, koska se närästää niin paljon.

    VastaaPoista
  21. "Vuonna 2003 julkaistuun opukseen viittaaminen tässä yhteydessä kertoo jotakin "Mien" tietojen tasosta."

    Jos katsot, että kahdeksassa vuodessa on saatu jotain radikaalin uutta tietoa sdLDL/LDL-kysymyksessä, niin linkitä toki tuoreeseen katsausartikkeliin joka osoittaa Sacksin ja Camposin käsittelyn olleen väärässä. Muussa tapauksessa katson, että kyse on kohdallasi vain turhasta suunpieksennästä.

    ""Paha" LDL ei ole olleenkaan niin paha kuin Mie luulee. Päinvastoin. se onkin "hyvää" ja tarpeellista.
    http://tamunews.tamu.edu/tag/steve-riechman/"

    Mikään tuossa blogosfäärissä ja/tai luontaistuotekauppiaiden nettisivuilla levinneessä uutisoinnissa ei viittaa siihen, että esim. korkean LDL-arvon ongelmallisuutta ja/tai hoitoa elämäntapainterventiolla olisi syytä harkita uudelleen riskiryhmään kuuluvilla. Ja se, että hyvin iäkkäillä korkea kolesteroli ei vaikuta olevan samanlainen riskitekijä kuin nuoremmilla on puolestaan wanhaa tietoa.

    VastaaPoista
  22. Lukijoilta tuskin jäi myöskään huomaamatta se, että ensin julistat LDL:n olevan "hyvää" ja sitten HETI perään kerrot kuinka D-vitamiinisupplementaatio alentaa LDL-kolesterolia! Tajuat kai, että suora looginen seuraus tästä olisi se, että D-vitamiinisupplementaatio olisi HAITALLISTA!

    Heh! Don't quit your day job!

    VastaaPoista
  23. "Ja se, että hyvin iäkkäillä korkea kolesteroli ei vaikuta olevan samanlainen riskitekijä kuin nuoremmilla on puolestaan wanhaa tietoa."

    Aivanko totta? En ole kuullutkaan. Sinulla ei satu ole heittää jotain tutkimusta aiheesta?


    Mnää

    VastaaPoista
  24. E-EPA ei alenna trigly-arvoja tai mitään muutakaan, jos E-EPA:a ei voi syödä, koska se närästää. Onko tähän närästykseen mitään ohjetta, miten sen voisi E-EPA:n ottamisen seurauksena välttää? Menee kamalan kallis paketti minulla hukkaan muuten.

    VastaaPoista
  25. "Aivanko totta? En ole kuullutkaan. Sinulla ei satu ole heittää jotain tutkimusta aiheesta?"

    Tuskin kaipaat tutkimusta asiasta joka on oppikirjatasoista tietoa. Tsekkaa vaikkapa täältä

    "Monet klassiset sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät näyttävät suorastaan vähentyvän ikääntyneiden vanhetessa (taulukko 3). Näin käy seurantatutkimusten perusteella esimerkiksi ylipainolle, korkealle kolesterolille ja kohonneelle verenpaineelle, mikä ei selity pelkästään korkeariskisten ylikuolleisuudesta."

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00145

    VastaaPoista